Chci letadlo ne auto co takhle L-159

Aero L-159
Aero L-159 ALCA (Advanced Light Combat Aircraft)

je jednomístný, jednomotorový lehký víceúčelový taktický bojový podzvukový letoun. Dvoumístné varianty L-159T1 a L-159B jsou primárně určeny pro výcvik a kondiční létání pilotů, sekundárně mohou působit jako víceúčelové lehké bojové letouny.
Česká armáda objednala a posléze obdržela 72 kusů jednomístné varianty L-159. Původně byly dislokovány na letištích Čáslav a Náměšť nad Oslavou, dnes jich je ve službě pouze 28 (24 L-159A + 4 L-159T1) u 212. taktické letky v Čáslavi, zbylé jsou uskladněny a hledá se pro ně kupec. Faktory snižujícími jejich prodejnost jsou mj. absence vlastních palubních zbraní (všechny zbraně jsou podvěsné) a systému pro doplňování paliva za letu, stejně jako skutečnost, že řada důležitých dílů pochází ze Spojených států.
Letoun je vybaven pro bojovou činnost proti pozemním i vzdušným cílům a je schopen plnění bojových úkolů ve dne, v noci a za ztížených povětrnostních podmínek. Hlavním určením letounu je přímá letecká podpora. Je rovněž schopen vedení taktického vzdušného průzkumu a vzdušného boje na krátkou vzdálenost. Druhotným určením letounu je plnění výcvikových úloh při přechodu na plnohodnotné bojové letouny (tzv. lead-in-fighter training) a rovněž výcvik v použití zbraňově-navigačního kompletu a samotných zbraní.

Tolik suchá fakta ve zrácené verzi Wiki.

Poznámka aktuálně k situaci:
Vyřazené L-159 zatím leží už několik let zakonzervované ve speciálních hangárech. Česká armáda nakoupila na konci 90. let 72 kusů L-159. Záhy ale vyšlo najevo, že tolik strojů armáda nepotřebuje.
Odstavená letadla už spolkla čtvrt miliardy. Nikdo je nechce. Více než rok jedná Česko s Irákem o prodeji letounů L-159. Česká armáda nemá pro bitevníky využití, jejich uskladnění stojí stát 30 milionů ročně. Delegace irácké vlády, která je na návštěvě v ČR, potvrdila, že o letouny stojí. Zájem by prý Irák měl také o nová letadla.

PRAHA - Ministerstvo obrany se už dlouho neúspěšně snaží prodat více než třicet nepoužívaných letadel L-159 Alca. A nelze se divit.
Vybráno z diskuze:
  • No,nejhorší je pokud si o někom myslíte že je to blbeček a následně vás vyvede z omylu. Rozumný člověk, nemůže tak staré letadlo koupit, vždyť všechny součástky z gumy musí mít už po sezóně. Zkusil bych Japonsko - Kamikaze.

Oblíbené příspěvky co máte rádi

Archiv blogu