Automobily miliardářů světa

Asma phantasma

Skupina nejbohatších lidí světa sice vlastní majitelek v hodnotě miliard dolarů, mnoho z nich však nejezdí luxusním vozem, ale dává raději přednost obyčejnému a nenápadnému automobilu. Najdou se však i výjimky, v jejichž garáži se najdou opravdové skvosty.
Jednou z takových výjimek je Bill Gates, zakladatel Microsoftu a člověk, který patří mezi vůbec nejbohatší lidi světa. V jeho garáži totiž parkuje Porsche 959. Gates byl dokonce jedním z prvních Američanů, kteří si 959 pořídili.
Gates dlouho nemohl stuttgartský supersport v USA legálně řídit, protože 959 neprošel místními nárazovými a ekologickými zkouškami. Porsche však nakonec spolu s ostatními auty majícími tento problém dostalo výjimku, ročně však může ujet maximálně 4.023 kilometrů (2.500 mil).
Larry Ellison, zakladatel firmy Oracle, zabývající se především databázovými systémy, vlastní supersport, a to McLaren F1. Ten byl v minulosti (podobně jako Porsche 959) nejrychlejším sériovým autem světa. Britský třímístný vůz zvládl atakovat rychlost 370 km/h.
To Mark Zuckerberg, zakladatel Facebooku, se sporťákem nechlubí. Nejčastěji je vídán v černém sedanu Acura TSX, tedy v americké obdobě Hondy Accord.
Ani předseda představenstva Googlu, Eric Schmidt si nepotrpí na luxusní auta, jezdí totiž v Toyotě Prius. Google snaží vyvinout plně automatizované vozidlo, které dokáže samo řídit.
Hybridní automobil si pořídil také generální ředitel Microsoftu Steve Ballmer. V jeho garáži parkuje Ford Fusion Hybrid.
To Warren Buffett, americký investor známý svoji spořivostí, si koupil Cadillac DTS, aby podpořil koncern General Motors. Předtím vlastnil Lincoln Town Car.
Ingvar Kamprad, zakladatel švédské společnosti Ikea má z nejbohatších lidí světa pravděpodobně ten nejobyčejnější automobil. Jezdí totiž Volvem 240 kombi z roku 1993.

A jaký vůz vlastní současný nejbohatší muž světa? Carlos Slim Helú, mexický podnikatel vlastnící několik telekomunikačních firem a podle časopisu Forbes současný nejbohatší muž planety, do práce jezdí v Bentley Continental Flying Spur.
Zmiňme ještě prince Alwaleeda Bina Talala Alsauda, člena saudské královské rodiny, který vlastní Rolls-Royce Phantom, popřípadě Michaela Della, zakladatele počítačové firmy Dell, který jezdí v Porsche Boxster první generace.
Třetí nejbohatší ženou světa je podle magazínu Forbes v současnosti Alice Waltonová, dcera zesnulého Sama Waltona, zakladatele obchodního řetězce Wal-Mart, a jedna z jeho dědiček. Ta vlastní zcela typický americký automobil – pickup Ford F-150 King Ranch z roku 2006.

 Čeští miliardáři se svými automobily příliš nechlubí, a tak se o jejich autech moc neví. Majitel agrochemického holdingu Agrofert Andrej Babiš údajně usedá do Audi A8, Karel Komárek mladší, vlastnící mimo jiné Moravské naftové doly, si zase podle bulvárního serveru Aha Online oblíbil vozy značky Ferrari.


Oblíbené příspěvky co máte rádi

Archiv blogu