Vlastnictví k vozidlu přechází na kupujícího podpisem kupní smlouvy

Informace o vozidle by měly obsahovat přesný typ, rok výroby.....
Jak postupovat při převodu vozidla na jiného majitele?

Nejzákladnějším a prvním krokem je sepsání a uzavření kupní smlouvy. Ta by měla obsahovat údaje o prodávajícím, kupujícím a o prodávaném předmětu tj. o vozidle. Informace o vozidle by měly obsahovat přesný typ, rok výroby, najeté kilometry, dohodnutou cenu a také popis technického stavu vozu v den koupě. Vlastnictví k vozidlu přechází na kupujícího okamžikem podpisu kupní smlouvy, předáním vozidla a dokladů jakou jsou velký a malý technický průkaz, kartička s emisemi a zelená karta.

Samotný akt tedy přepis auta není až tak zásadně důležitý. Právně má evidence vozidel pouze evidenční charakter a v zásadě je nejdůležitější kdo je vlastníkem dle podepsané kupní smlouvy, avšak je nutné ho po prodeji provést. Prodávající se dostaví na Úřad evidence motorových vozidel, kde provede odhlášení vozu, které se zapíše do technického průkazu.

Po provedení tohoto úkonu předá prodávající doklady kupujícímu. Jakmile dojde k převodu vozu a je uhrazen poplatek za přepis, zanikne také povinné ručení od vozidla. Po prodávajícího tak celý úkon spojený s prodejem vozu již končí.

Nový majitel si musí sjednat povinné ručení již na své jméno a také zajít na Úřad evidence motorových vozidel, kde podá žádost o přihlášení vozu již na své jméno. K žádosti doloží potřebné doklady. Pokud automobil nebyl provozován, musí nechat provést technickou kontrolu. Stanice technické kontroly celý vůz prohlédne a naměří emise dle norem a vydá k vozu o provedených úkonech osvědčení. Úřad následně udělí vozidlu registrační značku a také zapíše nové údaje o vlastníkovi do technického průkazu.

Pokud byste měli jakýkoliv problém, na úřadě poradí s vyplněním formuláře a také s dodáním potřebných dokladů. Prodeje a přepisu vozu se nemusíte bát. Základním faktorem je kupní smlouva, která bude obsahovat všechna data a pak již vše proběhne hladce.

Oblíbené příspěvky co máte rádi

Archiv blogu